רעלים במעי הגס
בכל יום מתים 4 אנשים בישראל מסרטן המעי הגס. לפי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, סרטן המעי הגס הוא הגידול השני בשכיחותו בישראל, בעיקר מעל גיל 50. תסמונת נפוצה היא HNPCC, קיצור לסרטן תורשתי של המעי הגס. כ-3,400 חולים מאובחנים במחלה זו מדי שנה, ובסופו של התהליך - מתים 1,300 מתוכם.
אחרי הכול, המעי הוא מערכת הסניטציה של הגוף, שבו סניטציה גרועה היא מקור למחלות. המעי הגס הוא שער היציאה הראשי. אם הוא סתום, נוצרת שכבה של פסולת, אבני צואה וריר המעיקים על הכבד ועל מערכת הלימפה ומתחיל מסלול של חזרת רעלים לכיוון מחזור הדם והתאים. בעולם המתפתח אורח החיים שלנו ותזונה לקויה מובילים להפרעות בפעילת המעי הגס. גם לאדם, המקפיד על תזונה מאוזנת ועל שתייה נאותה, יש רעלים. חישבו על האוויר המזוהם שאנו נושמים, חומרים משמרים, מדבירי חרקים, וחומרי הניקוי, הורמונים ואנטיביוטיקה על תכשירי הקוסמטיקה ומוצרים ע"ב נפט. מחלות ובעיות במערכת העיכול, הן הבעיות הנפוצות ביותר בימינו.
המעי הגס, הוא החלק הסופי של מערכת העיכול ואליו מובלים כל חומרי הפסולת ותוצרי הפירוק שנוצרו במהלך עיכול המזון. מחלות המעי עלולות לגרום לסבל רב עד למוות. בישראל מדורג סרטן המעי למחלה הקטלנית השנייה בגודלה אחרי מחלות הלב. גם בעיות רפואיות נוספות, אשר בחלקן הגדול יכולות להופיע באיברים מרוחקים ו "בלתי קשורים" למעי הגס, עלולות להיגרם בסיבתו.
לדוגמא: הפרעה בתפקוד המעי הגס תגרום לכניסת רעלים לדם אשר יגרמו לכאבי ראש וסינוסיטיס. טיפול בכאבי הראש באמצעות תרופות, יעזור להפיג את הכאב אך לא יטפל במחוללי הכאב. אחת הסיבות המרכזיות לגרימת המחלות נעוצה בחילוף חומרים כושל ובאי הוצאת הפסולת מהגוף בזמן. טיפול יסודי בהרבה בעיות בריאות מתחיל ואולי אף נגמר במעי הגס.
פנים המעי הגס עשוי מקפלים ובליטות המגדילים את שטח הפנים שלו ובכך מאפשרים חילוף חומרים טוב ומהיר יותר. המעי מצופה בתאים אשר נמצאים במרווחים זה מזה ומאפשרים כניסה ויציאה של חומרים שונים מכלי הדם בדופן המעי אל חלל המעי ולהפך. בין הקפלים חיים בשווי משקל עדין חיידקים טובים וידידותיים הנקראים פרוביוטים המסייעים לעיכול, וחיידקים פתוגנים ופטריות "קנדידה" אשר אם יתרבו יכולים לגרום למחלות מעיים ומחלות של איברים אחרים בגוף.

מה יכול לגרום להפרעה בתפקוד המעי הגס?
|

|
1. הפרעה מכאנית במעבר חומרים דרך דופן המעי. במשך השנים מתכסה דופן המעי הגס בשכבה עבה של חומר צואתי היכולה להגיע לעובי של 4-6 ס"מ. שכבה זו נוצרת על ידי הפרשת חומר צמיגי ממזונות המכילים: סוכר, שוקולד, קמח לבן וצבעי מאכל, חלב, גבינות, בשר, דגים, ביצים, שמן, סויה ועוד. פירות וירקות הינם היחידים שאינם גורמים להיווצרות חומר צמיגי זה. השכבה העבה הנוצרת, מונעת ספיגה של מרכיבי מזון חיוניים מהמעיים, ואינה מאפשרת הפרשת רעלים מהגוף לתוך הצואה לצורך פליטתם החוצה. שכבה זאת מהווה מקום מסתור להתפתחות בקטריות, פטריות, שמרים ופרזיטים, היוצרים תגובת שרשרת הפוגעת במערכת החיסון, בכבד ואיברים חשובים אחרים.
|

|
2. הפרעה בשיווי המשקל בין חיידקי המעיים - דיסבקטריוזיס. במעיים שני סוגי חיידקים: חיידקי ריקבון פתוגניים - "החיידקים הרעים" וחיידקים פרוביוטיים - "החיידקים הטובים". דיסבקטריוזיס הוא הפרעה באיזון של מיקרואורגניזמים במעיים וברירית, וסובלים ממחלה זו מעל 90% מהאוכלוסיה. החיידקים הרעים, הם חיידקים מחוללי מחלות והם אוהבים לחיות בסביבה בסיסית וגורמים לתסיסה ופירוק של חלבונים. בתהליך פירוק החלבונים מתקבל תוצר לוואי של חומרים רעילים אשר יגרמו לנפיחות בבטן, לגזים ולריח רע של הצואה. החיידקים הטובים של המעיים,מונעים למעשה את פעילות חיידקי הריקבון ובנוסף לכך מסייעים לעיכול טוב יותר של חלבונים ומוצרי חלב, להפחתה בייצור הכולסטרול, לשיפור ספיגת ויטמינים מקבוצת ה B ולהגנה בפני בקטריות, וירוסים ופטריות. דיאטה עשירה בשומנים מפירה את מאזן הבקטריות במעי לטובת בקטריות הריקבון. דיאטה כזאת גורמת גם להפרשת יתר של מיצי מרה. הפעולות הללו גורמות להפחתת החומציות במעיים ומעודדות צמיחת קנדידה ובקטריות פתוגניות.
|

|
3. תולעי מעיים - הם יצורים שגדלים וניזונים מהגוף המאכלס אותם, ובמקביל הם מנצלים את משאבי המאכסן ומחלישים אותו . לכשליש מהאנשים יש טפילים מזיקים במעי, אשר גורמים לתסמינים שונים. ישנם מגוון רב של טפילים, כאשר בארץ נפוצים במיוחד ארבע משפחות של סוגים: הליקובקטר פילורי, טרופוזיאטים (אמבה, ג'יארדיה למבליה, פלסמודיום וטוקסופלזמה), בלסטוציטיס הומני ותולעים (הכוללים תולעים עגולות, תולעי קרס, תולעי מחט וסרט).
סימנים וסימפטומים לתולעי מעיים: אובדן תאבון ומשקל, שלשול, אנמיה, כאבים ונפיחות בבטן, שיעול, הקאות, מחסור בוויטמינים ומינרלים, תשישות, גרד מקומי מציק סביב אזור פי הטבעת, בעיקר בלילה. אצל בנות תחושת הגרד יכולה להיות גם בנרתיק. במקרים נדירים, טפילים במעיים יכולים לגרום לסיבוכים רציניים, כולל חסימת המעי |

|
|
יש פתרון לבעיית רעלים במעי הגס על ידי רפואה משלימה.
- שטיפת המעי הגס באמצעות טיפולים הידרו קולונים.
- אכילה סיבים טבעיים, פירות וירקות הידועים בתמיכתם במערכת העיכול ובכושרם בזירוז פעולות המעי להוצאת הפסולת.
- הימנעות ככל האפשר מאנטיביוטיקה, סטרואידים, כימותרפיה, הקרנות ותרופות המדכאות את מערכת החיסון.
- צריכת מוצרים פרוביוטיים למיניהם, בצורת כמוסות, נוזלים, אבקות או חוקנים מומלצת אף היא.
- צריכת החומצות האמיניות גלוטמין וגליצין, תשפר את תפקודי המעיים ותתמוך בתפקודם התקין של תאי דופן המעי הגס.
מידע זה אינו רפואי ואינו התוויתי. בכל מקרה של בעיה רפואית יש לפנות לרופא המטפל.